You are currently viewing Hvad betyder grooming? Sådan undgår du det i 2022

Hvad betyder grooming? Sådan undgår du det i 2022

Grooming er blevet et kendt begreb indenfor sikker dating og chat, og der er ingen tvivl om at det er noget der virkeligt har vundet ind i datingverdenen online i de senere år.

Når man groomer, så manipulere man et ”offer” til at gøre noget bestemt eller tro noget bestemt om en, så ”offeret” slet ikke er opmærksom på at de bliver manipuleret.

Hvad betyder grooming?

“Grooming” som ord kan oversættes fra engelsk til at passe, pleje eller forme – ordet kan derfor på engelsk fx bruges til at beskrive, hvordan man plejer og strigler sin hest, så dens pels skinner, eller en mand, der “groomer” og former sit flotte fuldskæg med olie og så videre.

Når det kommer til seksuelle krænkelser og overgreb, bruger man grooming som begreb, fordi det beskriver det at forme noget i en ønsket retning. En person, der groomer en anden, vil derfor gerne “forme”, påvirke og manipulere en anden person til at gøre noget bestemt. Grooming er altså en måde at lokke og forføre en anden til at gøre noget for sig – uden at offeret opdager, at det bliver lokket til noget mod sin vilje.

Når vi taler om grooming på nettet, beskriver det at en voksen person skaber kontakt til en ung eller et barn, enten over sociale medier eller chat i online gaming. Den voksne vil på nettet ofte lyve om sin alder og identitet, blive gode venner med den unge og herefter langsomt begynde at påvirke den anden, som så kan blive lokket til at sige ja til et seksuelt overgreb helt frivilligt. Ofte mødes man ikke i virkeligheden, men kan blive presset til at sende nøgenbilleder, videoer eller andet til den, der “groomer” og begår overgrebet. Er du ung og bruger dating apps, har en bruger på net dating sider eller ofte chatter med nye folk gennem online-spil, Facebook, Instagram og lignende, vil du desværre kunne komme i kontakt med sexkrænkere, der benytter sig af grooming.

Grooming kan selvfølgelig også ske i virkeligheden, hvor en voksen (fx en lærer, træner eller en anden i barnets omgangskreds) bliver gode venner med et barn eller en ung, for så senere at kunne lokke barnet til at gøre seksuelle ting – uden at barnet umiddelbart tænker, at det er forkert. Du kan læse en god definition på, hvad grooming er i Red Barnets sikkerchat-leksikon.

Om begrebet “grooming” og forebyggelse af seksuelle overgreb på nettet

Grooming-begrebet er et vigtigt begreb inden for sikker chat og det at have et sikkert online liv som barn og ung. De fleste ved jo udmærket godt, at man ikke skal gå med en fremmed hjem – eller blive ved med at chatte med en skummel type på en dating side, der sender klamme billeder og skriver ubehagelige seksuelle ting til én på en af de mange dating apps. Men desværre sker de fleste overgreb ved at man gennem længere tid begynder at holde af og stole på éns chatven – og så kan det pludseligt blive svært at sige “nej tak, du!”, hvis den anden begynder at spørge én om forskellige tjenester, billeder eller andet, der overskrider éns grænser.

Grooming er ulovligt – men svært at opdage

Det er ulovligt, når en voksen person over 18 år har sex med et barn eller en ung under 15 år, som er den seksuelle lavalder i Danmark. Samtidig er det (uanset alder!) ulovligt at presse eller afpresse andre til at give én seksuelle ydelser eller sende seksuelle billeder og lignende. Hvis du eller nogen tæt på dig bliver udsat for grooming eller sexafpresning, bør du dermed anmelde personen til politiet. Du kan læse mere om, hvordan du anmelder grooming på Politiets hjemmeside.

Desværre kan det være meget svært at sætte en finger på, hvornår noget er grooming – særligt når det foregår på nettet, hvor man kan skjule sin identitet. Er du forælder og bekymret for dit barns eller din teenagers online liv med alt hvad det rummer af net dating, dating apps, sociale medier og chat, så læs vores artikel om sikker chat for børn og unge.

I denne artikel vil vi belyse, hvordan grooming foregår, med særligt fokus på børn og unges brug af chat og dating sider. Vi vil også komme ind på de forholdsregler, du som barn eller ung kan tage for at styre udenom ubehagelige oplevelser, du desværre kan få på nettet.

Hvordan foregår grooming på nettet?

Man kan opdele grooming online i forskellige faser. De første faser kan være utroligt svære at spotte som forberedelse til et seksuelt overgreb – og ikke som begyndelsen på et stærkt onlinevenskab eller online-forhold, hvor man deler alt med hinanden og begynder at stole på, hvad den anden siger om sig selv. Du kan læse mere uddybende om de forskellige faser på Red Barnets hjemmeside.

Begyndelsen på grooming:

Her skaber den seksuelle krænker kontakt til børn og unge over fx spil-chat, dating sider for unge, sociale medier og så videre. Nogle gange udgiver grooming-krænkeren sig for at være en jævnaldrende, andre gange vil krænkeren bare være en venlig voksen, som offeret begynder at se op til og stole på.

Krænkeren vil til at starte med forsøge hurtigt at blive gode venner med sit offer, og det er her du skal lægge mærke til underlig adfærd, som kan være et faresignal for grooming:

  • Din chatven roser dig, dit udseende eller dine evner meget og hele tiden. Jeres samtale handler mere om dig end den anden – og du får måske overdrevet mange beskeder fra den anden, som hele tiden vil chatte.
  • Din chatven fortæller vilde historier, der skal få dig til at have medfølelse eller se op til ham eller hende. Den anden kan fx finde på historier, der minder virkeligt meget om dit liv, dine oplevelser eller noget, du gerne ville opleve.
  • Din chatven afviser at videochatte eller tale i telefon, men vil gerne have at du sender mange billeder af dig selv – gerne seksuelle billeder eller nøgenfotos.

Næste fase – et stærkt venskab eller en perfekt online-kæreste:

Her har den person, der udfører grooming på en anden, nu vundet offerets tillid, så nu kan krænkeren begynde at manipulere med den anden. Det kan også resultere i en blanding af overdreven omsorg og kontrol – en faresignal på grooming kan således være at en chatven konstant vil have at vide, hvor du er, hvordan det går mellem dig og dine forældre og om du har det godt i skolen.


Manipulation, altså det at påvirke nogen til at gøre eller mene noget, uden at den anden opdager det, kan ske gennem ubehagelige følelser som skyldfølelse og jalousi. Hvis en chatven er meget dramatisk omkring at I to er de eneste, bedste venner i verden, eller I er hinanden “eneste ene” og største kærlighed, kan det også være et tegn på grooming – i hvert fald at noget ikke er helt normalt ved den anden person.

Grooming-krænkeren vil begynde at teste offerets fortrolighed ved at fortælle hemmeligheder, bede om sexfotos, eller stille andre krav – det kan blandt andet være at holde venskabet eller online-forholdet hemmeligt. Chatsamtalerne begynder at handle meget direkte om sex eller den anden lægger hele tiden op til, at I skal mødes i virkeligheden.

Grooming og seksuelle overgreb i virkeligheden

Mødes man med grooming-personen i den fysiske verden, kan det være svært at sige fra, da man jo har fået så meget godt ud af samtalerne over chat og måske er blevet meget fascineret af den anden person. Ofte vil man mødes flere gange, og langsomt begynde at få et seksuelt forhold, uden at offeret nødvendigvis ser noget sært i det – man er jo kærester! 

Derfor er grooming så farligt og svært at sætte en finger på – for krænkeren har jo forberedt sit offer på de seksuelle overgreb i lang tid, så den anden frivilligt vil have sex. Det kan være meget komplekst for den, der er blevet udsat for grooming og seksuelle overgreb, for at forstå, hvem der har ansvaret og hvorfor man sagde ja til noget, der overskred ens grænser.

Har du oplevet forsøg på grooming eller er du/har været i et forhold, som du er i tvivl om havde med grooming at gøre, kan du ringe anonymt til Børnetelefonen.dk, Red Barnets sikkerchat-rådgivning eller Livslinien.dk.

Læs også vores artikler om gode råd til sikker chat og dating for børn og unge og om seksuelle overgreb på nettet og hvordan de kan forebygges.